ירקות הישר מהגינה

מגיל קטן אני חולמת על גינה גדולה, כזו שאוכל לצאת אליה ולקטוף את הירקות היישר לארוחה. גדלתי בבית שופע צמחים וגינה מושקעת שהוריי טיפחו, אל מעולם לא גידלנו ירקות. בכל בית אליו עברתי הדבר הראשון שעשיתי היה לסדר את הגינה. עיבדתי את האדמה, שתלתי פרחים והרבה צמחי תבלין וידעתי שכאשר יהיה לי בית משלי תהיה לי גינה.

כבר כשקנינו את הבית אחד הדברים שחשבתי עליו הוא איפה תהיה גינת הירק שלי, שאלה שהתבררה כמאוד מאתגרת בשטח מוקף עצי אורן גבוהים שהטילו צל מסביב לשעון כמעט בכל השטח. אחרי התלבטויות ואחרי שעקבנו אחרי השמש מצאנו את המקום האידאלי והמואר ביותר וניצבנו בפני האתגר הבא. השטח המיועד היה בתוך אזור הכלבים המגודר. הכלבים שלנו זכו בחצר גדולה ומגודרת שבה הם יכולים להשתולל וליהנות וידענו שהם יחרבו לנו את הגינה אם נשתול את הירקות בקרקע, לכן החלטנו להכין אדניות מוגבהות ולשתול בהן את הירקות. חרשתי את האינטרנט (פינטרסט הוא אופציה נהדרת לחיפוש ראשוני) וקראתי בתחילה באנגלית ולאחר מכן בעברית (בכדי להתאים את המידע לארץ) על גידול באדניות ועל גידול ירקות בבית. זמן מה האדניות עמדו ריקות ואז התחלנו למלא אותן (עבודה ארוכה בעלת שלבים רבים ובעיקר הרבה סחיבת אדמה). ואז הן עמדו מלאות אדמה, ריקות מכל צומח וחיכו וחיכו, עד שהיה לנו זמן לסדר את ההשקיה. ואז הגיעה העת המרגשת ונסעתי למשתלה. במשתלה קניתי זרעים ושתילים שונים של ירקות חורף, בעיקר מצליבים שונים וחזרתי הביתה נרגשת לשתול ולזרוע את הגינה. לאט לאט, הצמחים החלו לגדול וזכינו ליהנות לאורך זמן מירקות שונים הישר מהגינה. הילדים שותפים לכל העשייה, מבחירת הירקות, השתילה והזריעה ואנחנו משתפים אותם בהתפתחות הצמח ובמחזור חייו. וכמובן שהם נהנים מהירקות הטריים ומתרגשים לחלוק אותם בגאווה עם השכנים.

אז איך מתחילים?

  1. מוצאים מקום שטוף שמש– ירקות אוהבים שמש. זו יכולה להיות חלקת אדמה או אפילו מרפסת (ירקות אפשר לגדל גם באדניות קטנות על אדן החלון), מה שחשוב הוא שיהיו בין 3 ל-6 שעות שמש ביום (תלוי בירק).
  2. מודדים- קחו דף ועט, ציירו את החלקה המבוקשת ומדדו את הגודל שלה. חלקו את הסימונים לפי כמות השמש בכל חלק (ישנם ירקות שיסתדרו עם שעתיים של שמש,כמו החסה, וכאלו שצריכים הרבה שמש,כמו עגבניות).
  3. דמיינו- דמיינו את הסלט המפנק או התבשיל שתרצו להכין, אילו ירקות אתם אוהבים ואוכלים בבית? עגבניות נראות נהדר בתמונות אבל אם אף אחד לא אוכל אותם אולי אפשר לוותר עליהן ולעומת זאת לשתול הרבה יותר מלפפונים. עשו רשימה של כל הירקות שאתם אוהבים ובדקו מה אתם אוכלים יותר.
  4. בדקו את התחזית- הגינה שלנו משתנה בין עונות השנה השונות. עגבניות ומלפפונים הם ירקות קיץ ואילו כרובית היא בכלל של חורף. את הגינה נתאים לעונה ולזמן הזריעה והשתילה.
  5. עבדו את האדמה- תמצאו מעדר טוב והשקיעו מספר שעות בעיבוד והיפוך האדמה. עם האדמה מאוד יבשה אפשר להיעזר בהשקיה ובזמן שאתם עובדים פזרו קומפוסט בכל החלקה והפכו אותו ביחד עם האדמה. זה זמן נהדר לסלק אבנים גדולות או צעצועי פלסטיק שבורים שנקברו בבוץ.
  6. מים– אפשר להשקות עם צינור אך הדרך הטובה ביותר היא טפטפות. כך אפשר להשקות ישירות את שורשי הצמח, לחסוך מים ולדעת בדיוק כמה אתם משקים (מטיבי לכת יכולים להשקיע במחשב השקיה שיעשה את העבודה במקומם).
  7. סמנו- החלטתם כבר מה תשתלו וזה הזמן לתכנן את הגינה עצמה. כל ירק צריך מרחב שונה בכדי להתפתח ויש גם ירקות שלא ממש מחבבים זה את זה, חשוב להבין מה כל ירק צריך ולבנות את הגינה בצורה המתאימה להם.
  8. תשתלו- בעזרת המשתלה האהובה עליכם שתלו זרעים או שתילים קטנים.
  9. תחכו- זה החלק הכי קשה, לחכות. גינת הירק שלכם היא לא סופר שבו הסחורה מגיעה מוכנה ורק צריך לקחת. צריך להמתין ולהשקיע בדרך עד שאפשר ליהנות מפרותיה. ההמתנה רק הופכת את הירקות לטעימים יותר. מניסיון. צריך לעקוב אחרי השתילים, לוודא שהם לא מתייבשים או לחלופין נרקבים בגלל עודף השקיה. צריך לשים לב לפריחה ובמידת הצורך לעזור בהאבקה שלהם, יש כאלו שצריך להרים מעל האדמה בכדי שלא ירקבו וכאלו שכדאי לעטוף ולהגן מפני ציפורים או מזיקים אחרים. היו קשובים.
  10. תיהנו– זה הזמן לקטוף וליהנות.

ועוד מספר טיפים

  • בין הירקות השונים כדאי לשקול צמחי תבלין שונים. הם ישמרו על הירקות ממזיקים והפריחה תמשוך מאביקים שונים.
  • התייעצו- מצאו לעצמכם גנן חובב או בעל מקצוע שאפשר להתייעץ איתו לאורך הדרך. אני לומדת הרבה מהאינטרנט ועוד יותר מהשכנים שמסביבי שעושים זאת שנים רבות לפניי. אל תתביישו לשאול, גם אם עשיתם טעות, תדעו איך לשפר לפעם הבאה.
  • זה בסדר שזה לא מצליח- לפעמים לא הכל מצליח. לפעמים השיח גדל אבל עוד לפני שהספקתם לאכול הברוקולי התחיל לפרוח ולא הספקתם לאכול. לפעמים הזעים לא מתפתחים כראוי ולפעמים ירק נרקב מטיפול לא ראוי. יש כאלו שיצליחו, תלמדו מהם.
  • נסו דברים חדשים- מעולם לא קניתי חסה מסולסלת, אבל אני אוהבת חסה, זה זמן מעולה לשתול ולבדוק. אולי זו תהיה החסה החביבה עליכם מעתה.
  • גדלו משאריות- ישנם ירקות רבים שאפשר לגדל משאריות של ירקות שכבר אכלתם. אז לא למהר לזרוק, בדקו איך אפשר לגדל משאריות ועשו זאת.
  • הנביטו- זרעים אפשר להנביט במגש קטן ורק לאחר מכן להעביר לאדמה במרווחים הרצויים.

רוצים לראות עוד על הגידולים בגינה? קפצו לדף האינסטגרם שלי.

הצלחתם? שתפו. כמה כיף לחלוק הצלחות.

אם אהבתם את הפוסט אולי תרצו לשמוע גם על איך להכין חמאת שקדים מפנקת בבית.

אם התוכן עזר לכם אשמח שתזמינו אותי לקפה ואוכל לשבת לכתוב את הפוסט הבא.

<span dir=rtl>2תגובות ל‘ירקות הישר מהגינה’</span>

  1. פוסט מהמם… תמיד החלום שלי היה גינת מאכל. מקווה שבקרוב אוכל גם להגשים את זה ❤️

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s